Singurul loc din Sfânta Scriptură unde se vorbește despre necesitatea cererii Duhului Sfânt se găsește în Evanghelia scrisă de Luca în capitolul 11 versetul 13 și sunt cuvintele Domnului Isus:
„Deci dacă voi care sunteți răi știți să dați daruri bune copiilor voștri cu cât mai mult Tatăl vostru v-a da Duhul Sfânt celor ce i-L cer”.
Nu ni se spune absolut nimic despre poziția sau opțiunea religioasă a celor celor ce i-L cer. Ci doar „celor ce i-L cer”...
Contextul în care Domnul Hristos a rostit aceste cuvinte vitale pentru viața spirituală capătă un orizont mai larg și mai luminos din moment ce citim că Mântuitorul l-a eliberat pe un îndrăcit de sub stăpânirea demonică. Apoi citim cuvintele Domnului Isus pe aceiași temă:
„Când omul cel tare și bine înarmat își păzește casa averile îi sunt la adăpost, dar dacă vine unul mai tare decât el și-l biruiește... Duhul cel rău iese afară din om...” (Luca 11/21, 22, 24)
Deci vine unul mai tare decât el...
Nu este o noutate pentru nimeni că omul este asemănat cu o casă. Această „casă” este intens disputată în scopul de a fi locuită atât de Duhul Sfânt cât și de duhurile întunericului. Hotărârea aparține fiecărui om... Modalitățile de ocupare a „casei” sunt foarte diferite:
Deși ne vrea cu gelozie pentru sine (conf Iacov 4/5) Duhul Sfânt nu intră în mod abuziv ci se poziționează la „ușă” și bate. El „bate” folosind Cuvântul lui Dumnezeu (Efes.6/17b)Dacă cineva aude este bine dar nu-i suficient, trebuie să deschizi și nu numai atât, trebuie să-L inviți să intre...
Nu tot așa procedează și duhurile întunericului. Ele caută toate posibilățile să intre chiar dacă nu sunt invitate. În 1Petru 5/8 citim un avertisment: „Fiți treji și vegheați, pentru că protivnicul vostru diavolul dă târcoale...” El caută o fisură. Și dacă intră? El pune stăpânire pe inima omului.
Cain a fost atenționat: „Păcatul pândește la ușă dar tu să-l stăpânești” - să nu intre - în caz contrar el te va stăpâni pe tine. Același îndemn îl scrie și Pavel celor din Roma:
„Păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor” . (Rom.6/12) Odată intrat duhul rău te va pune în slujba stăpânului său. Despre Saul citim că era „...muncit de un duh rău”. Și sunt așa de mulți oameni stăpâniți de puterea întunericului. .. Până acolo că Mântuitorul i-a atenționat chiar și pe ucenici: „Nu știți de ce duh sunteți însuflețiți”! ( Luca 9/55)
Unii doresc să fie eliberați, Alții nu. Singur nu poți ieși de sub această dominație. Îi întreb pe unii: de ce nu te lași de alcool? Nu pot. De ce nu renunți la tutun? aș vrea dar nu pot. Oameni aparent „nevinovați” robiți de tot felul de patimi. Spun „robiți” deoarece fiecare este rob lucrului de care este stăpânit. Este absolut necesar să strigi în rugăciune ca și psalmistul la Cel ce are stăpânirea asupra duhurilor:
„Doamne ajută! Doamne dă izbândă!” Te rog trimite pe Duhul Tău cel Sfânt să mă elibereze!
Și Dumnezeu va da Duhul Sfânt celor ce-L cer în acest scop - pentru că așa a promis.
Așadar contează pentru ce anume cerem Duhul Sfânt. Care sunt nevoile noastre stringente? Toată doctrina penticostală privitor la Duhul Sfânt se „blochează” și se limitează la vorbirea în alte limbi. Credincioșii sunt „setați” să creadă că dacă rostesc câteva cuvinte în altă limbă merg în direcția cea bună. Dar pentru aceasta ai cerut Duhul Sfânt să te învețe să vorbești în alte limbi? Erai demn de apreciat dacă cereai Duhul sfânt să te învețe să vorbești corect românește sau să ai o „vorbire” dreasă cu har și cu sare specifică unui om duhovnicesc. E un mod copilăresc de a percepe lucrarea Duhului Sfânt iar modul acesta de gândire precum că Duhul Sfânt înseamnă doar „vorbire în alte limbi” poate fi o ofensă la adresa Duhului Sfânt care face o amplă lucrare în viața credincioșilor.
Dumnezeu a dat Duhul Sfânt evreilor pentru ai face înțelepți. (Neemia 9/20)”Înțelepți în ce privește binele ți neștiutori în ce privește răul” (Rom.16) Tu nu vrei să fii un creștin înțelept mai ales că primul și cel mai important dar al Duhului Sfânt este înțelepciunea? (1Cor. 12/8a)Fecioarele înțelepte au intrat în odaia de nuntă tocmai pentru că au fost înțelepte și au știut să-și chibzuiască bine viața.
Unii au cerut Duhul Sfânt pentru a fi călăuziți pe „calea cea nouă și vie”. Și dacă oamenii în călătoriile lor apelează la serviciile unui ghid sau folosesc GPS-sul oare n-ar trebui și noi să cerem Duhul Sfânt să ne călăuzească? Pavel scria romanilor: „Toți cei ce sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii a lui Dumnezeu”.
Alții au cerut Duhul Sfânt pentru ai „lumina” în scopul de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Apostolul se roagă personal pentru creștinii din Efes „... ca Dumnezeu să le dea un duh de înțelepciune și de descoperire în cunoașterea Lui...” Noi nu avem nevoie de acest duh? (Efes. Alții l-au dorit pe Duhul Sfânt pentru a le schimba viața. Toată starea de „metamorfoză” prin care trece omul este lucrarea Duhului Sfânt. Singur n-o vei putea face indiferent cât te-ai strădui. Pavel scrie acest adevăr pe paginile Sfintelor Scripturi: „El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci prin îndurarea Lui, prin spălarea nașterii din nou și prin înnoirea lucrată de Duhul Sfânt”. (Tit 3/5) Mai sunt cauze pentru care ar trebui să-L dorim pe Duhul Sfânt în viața noastră? Sigur că da... Domnul Isus a „legiferat” dovada unui creștin autentic: „Orice pom se cunoaște după roada lui”. (Luca7/44a) Să fii pomul sădit lângă izvorul de apă care își dă rodul la vremea lui. În epistola către Galateni este pusă lista roadelor Duhului Sfânt. Împotriva acestor virtuții nu există lege. Nimeni nu te poate condamna că ești plin de dragostea lui Dumnezeu, sau de bucuria mântuirii, sau de pacea lui Hristos, sau răbdarea sfinților... Nu... Dar aceasta numai Duhul Sfânt o poate face. E foarte important să știi în ce scop l-ai cerut. Iar dacă L-ai cerut într-un scop nobil El promite că-L va da. Să nu ceri cu gând rău ca Simon și nici „... cu gând rău de a risipi în plăceri”.
Cere-L într-un scop bun și-L vei primi deoarece Domnul Isus a promis:
„Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce-L cer”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sunt acceptate doar comentariile legate de tema afișată, cât și cele care au un limbaj creștin.