luni, 29 martie 2021
Stăruința pentru Duhul Sfînt
duminică, 28 martie 2021
„... să vă purtați într-un chip vrednic de chemarea pe care ați primit-o...!
De regulă, se spune că suntem în „școala lui Dumnezeu”. Datorită lipsei de maturitate, poate că ar fi mai corect să spunem că mulți sunt încă în „grădinița” lui Dumnezeu, iar pruncii, ce au încă nevoie de lapte, nu au ajuns încă aici...
Studiul de față se adresează cu precădere „elevilor”, ce trebuie să știe că viața spirituală a unui creștin ce activează în „școala” lui Dumnezeu, este formată din: partea teoretică și partea practică (purtarea). Este posibil la teorie să avem doar note mari, deoarece Învățătorul ne-a îmbogățit cu multă cunoștință. Însă mai important decât notele la partea teoretică, este nota la „purtare” Ce ți-ar folosi să ai doar note de nouă și zece la toate obiectele, iar nota de la purtare să fie de șapte? Ai fi considerat un elev „problemă”. Tocmai de aceea învățătura biblică pune „purtarea” pe primul loc. În acest sens citim cerințele apostolului Pavel: „...să vă purtați într-un chip vrednic de chemarea pe care ați primit-o.” Numai că apostolul nu cere doar altora, ci el însuși se dă exemplu personal: „Tu însă, ai urmărit de aproape învățătura mea, purtarea mea,hotărârea mea, credința mea...” (2Tim.3/10) Iacov merge și el pe același principiu, fiind în căutarea celor competenți: „Cine dintre voi este înțelept și priceput? Să dovedească, dar nu cu teoria, ci „...să-și arate prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blândețea înțelepciunii.” (Iacov 3/13) Aceasta în ce privește relațiile frățești. Dar în ce privește familia?Apostolul Petru recomandă: „Tot astfel nevestelor fiți supuse bărbaților voștri pentru că dacă nu ascultă Cuvântul, să fie câștigați prin purtarea nevestelor lor.” Însă lucrurile nu se opresc aici, deoarece apostolul are o poruncă asemănătoare și pentru bărbați: „Bărbaților, purtați-vă și voi la rândul vostru cu înțelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab...” (1Petru 3/7)
Așadar, purtarea noastră trebuie să fie la nivelul chemării în toate domeniile vieții, pentru a nu dezamăgi pe Cel ce ne-a chemat. Să nu spună Dumnezeu și de noi cum a spus de Saul: „Îmi pare rău că l-am chemat pe Vasilescu sau pe Moisescu... Să nu se ajungă la această determinare. Este un privilegiu pentru noi să ne găsim printre cei ce au beneficiat de „chemarea Cerească”. „Cinstea aceasta este pentru cei ce au crezut” - explică apostolul Petru. (1Petru 2/7) Chemarea divină își pierde din „frumusețe” dacă nu ți-ai pus niciodată întrebarea care te ajută să-i cunoști rostul: De ce am fost chemat? Mai ales că El s-a folosit de numele tău, „deoarece El își cheamă oile pe nume” (Ioan 10/3) „Dumnezeu l-a chemat din mijlocul rugului și a zis: „Moise, Moise. El a răspuns: Iată-mă.” (Exod. 3/4) Cum ar fi putut Saul să ignore chemarea când un glas din cer l-a strigat: „Saule, Saule” Imaginați-vă acum că un copil doarme în una din încăperile Templului. În miez de noapte cineva îi strigă numele: „Samuele, Samuele” Ar fi fost îndreptățit să spună: „Sigur, bătrânul acesta nu are somn și mă deranjează și pe mine”. S-ar fi putut întoarce pe cealaltă parte și să-și continue somnul amânând pentru dimineața întâlnirea cu bătrânul. Dar nu... El a alergat la preot: „Iată-mă, căci mai chemat”? Câtă disponibilitate din partea unui copil! Să alergi? Era urgență ? Era chemarea lui Dumnezeu. A fost învățat ca atunci când își va mai auzi numele să răspundă: „Vorbește Doamne, căci robul Tău ascultă.” Dumnezeu îți spune care a fost scopul chemării tale doar dacă ești interesat.
Așa că în mintea fiecăruia trebuie să persiste întrebarea: Oare eu la ce anume, am fost chemat? Dacă tot vorbim de chemare, imaginați-vă acum că ați primi o scrisoare de la Administrația Financiară sau din partea Primăriei. Cu siguranță că te vei întreba neliniștit: oare de ce sunt chemat? Dar dacă ai parte de chemare cerească, n-ar trebui să fii tot atât de neliniștit și să te întrebi: La ce oare sunt eu chemat? O primă chemare, de care au parte toți oamenii, este:
Chemarea la mântuire. Este o invitație generală deoarece „ El voiește ca toți oamenii să fie mântuiți și să vină la cunoștința adevărului.” (1Tim.2/4) Nu există predestinare la acest capitol. Invitația este valabilă pentru toți: „Veniți la Mine toți cei trudiți și împovărați și vă voi da odihnă pentru sufletele voastre.” (Matei 11/28) O invitație generoasă! Printre cei chemați cu siguranță te regăsești și tu deoarece Împăratul a poruncit robilor Săi să cheme la nuntă pe toți pe care îi va găsi și buni și răi. Dar ce este această „mântuire” la care suntem chemați? Este o nuntă a unui Fiu de Împărat. Este o cină la care suntem invitați cu toții. Dacă ți-ai fi cerut un lucru greu nu l-ai fi făcut, dar nici la masă nu ești dispus să vii? Așează-te la masă „și du mîntuirea până la capăt cu frică și cu cutremur.” (Fil.